Followers

About My Self

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Receipe

Ha ini recepi pertama yg saya nak kongsi bersam kerana baru je buat pda minggu lepas.. ok .bagi mereka yg gemar pistachio..hemmm sungguh sedap di makan tidak kira lah hari raya atau tak raya...sentiasa sedap dan segar....Selamat Mencuba

Chocolate Ptstachio Cookies....

675 gm mentega
225 gm gula aising
900 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 nos putih telur
50ml susu
200 gm hirisan badam
100 gm kacang pistachio

Pukul mentega dgn gula sampai kembang
Campurkan tepung, koko hirisan badam dan kacang pistachio dan gaul sehingga sebati
Campurkan puith telur dan susu kedalam adunan tadi gaul sehingga sebati.
Kemudian bentukan mengikut kesukaan anda..
Bakar pd suhu 180 darjah celcius sehingg 10-15 minit



Bluberry Cheese Tart


Tart pasty(utk kelongsongnyer)
Bahan A
100gm butter
100gm butter
80gm gula castor
2gm garam (ikut suka)

bahan B
120gm telor (gred B)

bahan c
100gm tepung tinggi protin (Brand blue key pun ada)
300gm tepung paling ringgan ( superfine - bue key)
20gm susu tepung ( saya suka lebihkan sedikit susu biar lebih lemak)

Cara

pukul bahan A kemudian masukkan bahan B adunkan sehingga sebati ...
biarkan doh rehat selama 30 min didalam fridge ..

kemudian keluarkan doh dan tekan kan kedlm mould tart (byk ada di jual di kedai ) dan kemudian bakar dalam suhu 180 degree selama 10-15 minit sehingg kuning keperangaan ...

tips : jgn terlalu nipis nanti akan cepat garing..tekan secara sederha sahaj..sebelum bakar cucukkan dengan garpu ..

kemudian masukkan pula cream yg dibawah nie dan bakar lagi selama 12~15 minit..

Bahan A
250gm cream cheese (Phildelphia atau tartura )
35 gm butter
60 gm castor sugar
Bahan B
50 gm egg
30gm whippping cream
20gm plain flour(tepung gamdum pun ok)
bahan C
50gm for bluberry filling

cara-cara:
Pukul bahan A sehingga kembang dan gebu

Perlahan-lahan campurkan bahan B

dan apabila siap picitkan kedalam bekas pastry yg telah siap di bakar.

ok selamat mencuba....