Resepi ini di minta oleh rakan fb akak...chease cake....so harap ida boleh mencuba steam bake cheese cake nie..P/s nanti kalau dah cuba boleh bagi sikit ya..hahahah...
A . 350 gm keju krim
80 gm mentega
B. 180gm Krim putar
4 biji telur
C. 15gm Tepung Paling Halus
15gm Tepung Jagung
D. 4 biji putih telur
80gm Gula kastor
1/4 sudu teh krim of tartar
Dasar Kek
100gm Biskut hancur (Creamcrakers/digestive biskut/bread crumbs)
60 gm Mentega cair (unsalted)
Cara nye senang je:
Campurkan A dan gaul sekata. kemuadian masukkan B perlahan-lahan kacau hingga sebati
Selepas sudah sebati masukan C dan dan kacau lagi hingga sekata.
Pukul putih telu, krim tartar dan gula kastor hingga kembang. kemudian campurka kedua-dua adunan diatas hingga sebati. masukkan aduanan kedalam tin pembakar yang sudah siap dengan dasar biskut.
Steam baked dalam ketuhar suhu 150darjah ceslcius selam 60 -70 minit..bila dan masak biarkan kek sejuk
Dasar Biskiut:
Hancurkan biskut dan campurkan dengan mentega . Tuangkan adunan biskut kedalam tin pembakar dan bekukan didalam tempat ais selama 10 minit.
Ok Ida selamat mencuba.... : )
No comments:
Post a Comment