Tart pasty(utk kelongsongnyer)
Bahan A
100gm butter
100gm butter
80gm gula castor
2gm garam (ikut suka)
bahan B
120gm telor (gred B)
bahan c
100gm tepung tinggi protin (Brand blue key pun ada)
300gm tepung paling ringgan ( superfine - bue key)
20gm susu tepung ( saya suka lebihkan sedikit susu biar lebih lemak)
Cara
pukul bahan A kemudian masukkan bahan B adunkan sehingga sebati ...
biarkan doh rehat selama 30 min didalam fridge ..
kemudian keluarkan doh dan tekan kan kedlm mould tart (byk ada di jual di kedai ) dan kemudian bakar dalam suhu 180 degree selama 10-15 minit sehingg kuning keperangaan ...
tips : jgn terlalu nipis nanti akan cepat garing..tekan secara sederha sahaj..sebelum bakar cucukkan dengan garpu ..
kemudian masukkan pula cream yg dibawah nie dan bakar lagi selama 12~15 minit..
Bahan A
250gm cream cheese (Phildelphia atau tartura )
35 gm butter
60 gm castor sugar
Bahan B
50 gm egg
30gm whippping cream
20gm plain flour(tepung gamdum pun ok)
bahan C
50gm for bluberry filling
cara-cara:
Pukul bahan A sehingga kembang dan gebu
Perlahan-lahan campurkan bahan B
dan apabila siap picitkan kedalam bekas pastry yg telah siap di bakar.
ok selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment